Abstracte analyse communiceren? Eddy Wally en Jett Rebel zijn je vriend

Wat hebben Eddy Wally, Lego-poppetjes, videotheken en Wie is de mol? met elkaar te maken? Je kunt ze gebruiken om de situatie in Guantanamo Bay uit te leggen. Dat deed Arjen Lubach in zijn show Zondag met Lubach.

De gevangenis daar is een ingewikkeld dossier: veel mensen hebben er een mening over, maar slechts weinigen kennen de situatie goed. Het is ook niet makkelijk inzichtelijk te maken, want er spelen allerlei politieke en juridische belangen. Toch lukte het Lubach, kijk maar:

De kracht van de items van Zondag met Lubach zit in concreet zijn. Wat beloofde Obama ook weer over de sluiting? Zijn mensen die daar nu nog zitten eigenlijk schuldig bevonden? En hoe lang loopt dit dossier nu al? Om dat inzichtelijk te maken voor de kijker geeft Lubach herkenbare en zintuiglijke antwoorden op die vragen. Jett Rebel, het fotorolletje van Srebrenica en Jan-Peter Balkenende zorgen ervoor dat je je wat kunt voorstellen bij verbroken beloftes, de onschuld van een groep gevangenen en het lange slepen van het onderwerp.

Concreet zijn is een win-win-situatie: analytisch wordt voor je publiek duidelijk wat je bedoelt en verhalend wordt je publiek meegesleept in de context. Je snapt het én je vindt het interessant. Daarom is het een van de vier kernpunten van onze Analytic Storytelling-methodiek.

Nog een voorbeeld: Arjen Lubach is zelf fan van Hans Rosling, ook iemand die concreet zijn tot een kunst heeft verheven. Kijk maar hoe hij met wc-rollen uitlegt dat de wereldbevolking groeit, zonder dat het aantal kinderen groeit of mensen ouder worden. Maar dat deze groei vervolgens best bij 10 of 11 miljard mensen kan stoppen.

Dus denk de volgende keer dat je gaat communiceren over een complex onderwerp: hoe maak ik het concreet? Hoe zorg ik dat ik mijn abstracte analyse, advies of plan herkenbaar en zintuiglijk maak voor mijn publiek? Hans Rosling kan dit zelf natuurlijk nog veel beter uitleggen. Kijk maar in de laatste minuut van zijn gesprek met Lubach.

 


Stijn is directeur, adviseur en trainer van Analytic Storytelling.  We helpen mensen om inhoudsgedreven verhalen te maken. Dat betekent: heldere en overtuigende communicatie over complexe inhoud.