Hoe bedenk je een metafoor?

Een populairwetenschappelijk artikel begint zo:

[…] imagine a company of drunken students who wander in the streets, and whenever they come to an intersection one of them just spins around and they all go down the path that ends up being in front of the spinning student’s eyes.

De auteur, Oliver Nagy, maakt zo het wiskundige begrip ‘toevalsbeweging’ concreet. Dat is een willekeurige route in een netwerk. Toevalsbeweging wordt onder meer gebruikt om aandelenkoersen en de verspreiding van pollen te beschrijven.

Is jouw onderwerp ook abstract en communiceer je met een breed publiek?

Dan helpt een concrete metafoor enorm.

Alleen: hoe verzin je die?

Meestal helpt het om eerst het onderliggende idee te verwoorden.

In Olivers geval: opeenvolgende, willekeurige bewegingen op knooppunten.

Vervolgens brainstorm je over waar je dat idee in een bekende, zintuigelijke setting tegenkomt.

Straten en kruispunten maken het netwerk op een logische manier fysiek. En dronken dwalen is een mooie verbeelding van willekeurige bewegingen.

Door de metafoor kan Oliver later snel uitleggen wat distribution is (plekken waar de studenten kunnen zijn en de kans dat ze zich daar inderdaad bevinden) en mixing time (de tijd die verstrijkt totdat het voor de distribution niet meer uitmaakt wat het beginpunt – de pub – was).

Well done!

Groet,

Arnaud

PS Oliver schreef zijn artikel in een workshop van mijn collega Marieke voor The Network Pages. Heb je interesse in zo’n schrijfworkshop voor jouw organisatie? Mail ons vooral.

PPS Olivers artikel is bedoeld voor mensen met basiskennis van wiskunde.