SCQA: Wat is het, hoe werkt het en wat kan ik ermee?

SCQA is een methode om informatie te structureren. Door de methode krijgt je boodschap een duidelijke, aantrekkelijke, verhalende opbouw. De SCQA-methode wordt onder meer gebruikt in het bedrijfsleven, bij de overheid en in de wetenschap.

Een SCQA bestaat uit vier vaste basiselementen. De methode is daardoor makkelijk te leren en toe te passen.

S,C, Q en A: de basiselementen van een goed verhaal

De vier basiselementen van een SCQA zijn Situation, Complication, Question en Answer. Als je deze elementen verbindt, krijg je een logische verhaalflow:


Situation: Is het startpunt van je verhaal en een gezamenlijke basis met je publiek. Bevat daarom voornamelijk herkenbare en gedeelde punten.

Complication: Laat zien waarom er nu actie nodig is. Bevat daarom problemen / kansen en de hordes die overwonnen moeten worden.

Question: Stelt de vraag hoe we de hordes uit de C kunnen overwinnen. Hoe kunnen we het probleem oplossen of de kans grijpen?

Answer: Geeft het antwoord hoe de hordes te overwinnen. Legt uit hoe de problemen worden opgelost of de kans gegrepen.


Eerst moet je publiek je onderwerp begrijpen en zich ermee kunnen identificeren. Daar zorg je voor door een herkenbaar vertrekpunt te kiezen: de Situation.

In de Complication luid je vervolgens de alarmbel. Daardoor gaat het publiek extra opletten en ervaart het urgentie. Er is een probleem, er moet iets gebeuren!

De Question maakt nieuwsgierig. Gaat het lukken om een antwoord te vinden?

Het Answer maakt het verhaal rond. Hier toon je hoe de complicatie wordt opgelost en de vraag wordt beantwoord.

Met een SCQA-structuur communiceer je makkelijker en beter

Zelf kun je ook de SCQA-methode gebruiken om je boodschap te structureren. Er zijn twee goede redenen om dat te doen.

Ten eerste verbetert de methode je maakproces. Je krijgt meer grip op je structuur waardoor je kunt makkelijker beslissen wat in je verhaal hoort en wat niet. Ook kun je beter analyseren hoe de onderdelen van je boodschap samenhangen.

Ten tweede leidt de SCQA-methode vaak tot een beter resultaat. Een boodschap met een SCQA is begrijpelijk en interessant en heeft een prettige spanningsboog. Ook ervaart je publiek urgentie waardoor het eerder iets met je informatie zal doen.

De SCQA kun je breed toepassen

De SCQA-methode is oorspronkelijk ontwikkeld om consultancyrapporten te verbeteren. Barbara Minto introduceerde de methode in haar beroemde boek The Pyramid Principle.

Gelukkig kan je SCQA’s ook in andere domeinen goed gebruiken. Eigenlijk leent elk vakgebied zich wel voor een SCQA-aanpak: van wetenschap tot business en van non-profit tot beleid.

Bovendien kun je de SCQA voor heel uiteenlopende communicatievormen gebruiken. Van een korte e-mail of een pitch tot een heel boek of een collegereeks. Ook bijvoorbeeld een blogartikel, een wetenschappelijk paper en een subsidieaanvraag kun je een SCQA-structuur geven.

Trouwens: ook filmmakers en romanschrijvers gebruiken SCQA-technieken om een spanningsboog te creëren. Let er maar eens op bij je volgende bioscoopfilm, serie of roman.

Voorbeeld van een SCQA: gamification in de fysiotherapie

Een voorbeeld kan helpen om te begrijpen hoe zo’n SCQA er in de praktijk uitziet:


Situation: Na een ongeluk trainen mensen vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut. Om volledig te herstellen moeten ze thuis hun oefeningen blijven doen. Maar 70% van deze patiënten doet dat niet.

Complication: Het gevolg is dat ze veel langzamer herstellen, en sommigen herstellen helemaal niet. Het probleem is dat de motivatie hen ontbreekt. Ze vinden de oefeningen saai, of ze snappen ze niet. Of ze zien geen resultaten.

Question: Hoe kunnen we patiënten motiveren om thuis fysiotherapie-oefeningen te doen?

Answer: Door middel van gamificatie. Een webcam vertaalt de bewegingen van de patiënt naar een videogame. Op deze manier worden oefeningen makkelijker te begrijpen en leuker om te doen. Bovendien kan vooruitgang zichtbaar gemaakt worden. Op deze manier blijven patiënten thuis hun oefeningen doen, waardoor ze volledig en veel sneller kunnen herstellen.


Je ziet dat de SCQA-volgorde tot een heel natuurlijk verhaal leidt. Voor veel mensen is de SCQA dan ook intuïtief om te gebruiken.

Merk op dat de C niet alleen het probleem beschrijft, maar ook duidelijk maakt waardoor dit problemen ontstaat: patiënten zijn niet gemotiveerd. Dat is de horde die overwonnen moet worden. En daarover gaat dus de vraag.

De meeste mensen zijn van nature geneigd om het vooral over het Answer te hebben.

‘Dit is wat ik voorstel’. Of: ‘dit is wat ik onderzoek’. Of: ‘dit is wat ik verkoop’.

In het voorbeeld krijg je dan iets als: We gaan gamification inzetten bij patiënten die thuis revalideren.

Door je boodschap als SCQA te structureren presenteer je zo’n idee als oplossing voor een probleem. En je relateert dat probleem aan een bekend vertrekpunt voor je publiek. Dat maakt je boodschap helder, urgent én interessant.

Verder leren?

We maken momenteel een online SCQA-cursus. Kun je ons helpen deze cursus supernuttig te maken (in 1 minuut)?


Priscilla is directeur, adviseur en trainer van Analytic Storytelling. We helpen mensen om inhoudsgedreven verhalen te maken.