Het probleem met synoniemen

Wat te denken van synoniemen?

Die vraag mailde Simone me vorige week.

Voor de zekerheid: een synoniem is een woord dat (ongeveer) hetzelfde betekent als een ander woord.

Kaart is een synoniem voor plattegrond.

Mensen gebruiken vaak synoniemen om voor stilistische afwisseling te zorgen. Ze vrezen dat hun tekst anders repetitief en saai wordt.

Bijvoorbeeld:

Luka Jovic speelt niet langer voor Real MadridDe Koninklijke heeft de spits transfervrij laten vertrekken. Eerder verhuurde de Champions League-winnaar Jovic al een halfjaar aan Frankfurt.

Als voetballiefhebber zie je natuurlijk gelijk dat Real Madrid hetzelfde is als ‘de Koninklijke’ en ‘de Champions League-winnaar’.

Eitje.

Bij complexere onderwerpen is het lastiger om synoniemen te herkennen.

Bijvoorbeeld:

Bij Parkinson speelt alpha-synucleïne een belangrijke rol. Als moleculaire beveiligingsmechanismes falen, klonteren proteïnes in het brein samen. Onduidelijk is nog hoe eiwitten interacteren met αsyn-multimers en welke multimers betrokken zijn bij het vormen van de Lewy bodies.

Proteïne als synoniem voor eiwit. Dat lukt waarschijnlijk nog.

Αsyn herkennen als synoniem voor alpha-synucleïne vraagt al meer concentratie. En zonder voorkennis is niet te achterhalen dat een Lewy body een samenklontering alpha-synucleïne-eiwitten is.

Als het om jouw onderwerp gaat, herkennen mensen synoniemen waarschijnlijk ook niet altijd. En dan raken ze de draad kwijt.

Daarom: wees terughoudend met synoniemen.

Groet,

Arnaud